Systemische kijken naar Teams

Systemisch kijken naar teams kan een waardevolle aanvulling zijn op het aantrekken, betrekken en behouden van medewerkers doordat het inzicht biedt in de bestaande dynamieken, rollen, en patronen binnen een team.

 

Dit stelt HR en management in staat om niet alleen een kandidaat te zoeken die voldoet aan de functie-eisen, maar ook iemand die past binnen en waarde toevoegt aan het bestaande systeem van het team. 

 

Ook maakt het inzichtelijk welke dynamieken er binnen een team spelen en welke ontwikkelpunten er zijn om het team te ontwikkelen en een fijnere werkomgeving te creeren voor (nieuwe) medewerkers.


Inzicht in teamdynamiek en behoeften 

Systemisch kijken naar teams brengt in kaart welke dynamieken en patronen binnen een team spelen, zoals onderlinge afhankelijkheden, spanningen, of knelpunten in de communicatie. Deze inzichten helpen om beter te begrijpen waar het team nu staat en wat er ontbreekt om optimaal te kunnen presteren.

 

Voor het aantrekken betekent dit dat je niet alleen kijkt naar de formele kwalificaties van een kandidaat, maar ook naar hoe hun persoonlijke kwaliteiten en werkstijl de bestaande dynamieken kunnen aanvullen of verbeteren. Dit helpt om een kandidaat te vinden die niet alleen de functie vervult, maar ook het team sterker maakt.


Identificeren van onbewuste patronen en valkuilen

Teams kunnen vastzitten in patronen, zoals afhankelijkheid van bepaalde teamleden, het vermijden van conflicten, of weerstand tegen veranderingen. Inzicht hierin maakt deze patronen zichtbaar, waardoor je kunt inschatten hoe een nieuwe medewerker hierop zou kunnen inspelen.

 

Door deze inzichten kun je medewerkers aantrekken die in staat zijn om het team uit die patronen te helpen, bijvoorbeeld iemand die ervaring heeft met veranderingsprocessen of die gemakkelijk een veilige sfeer creëert waarin men open communiceert.


Helderheid over rolverdeling en verborgen rollen

Vaak nemen teamleden onbewust bepaalde rollen aan die niet formeel zijn vastgelegd, zoals de rol van mediator, initiatiefnemer of innovator. Een systemische teaminventarisatie maakt deze verborgen rollen zichtbaar en laat zien waar eventuele gaten of overlappingen bestaan.

Dit geeft richting in het aantrekken en betrekken van medewerkers door inzicht te geven in welke aanvullende rol een (nieuwe) medewerker zou kunnen spelen binnen het team. Misschien heeft het team bijvoorbeeld behoefte aan iemand die structuur kan aanbrengen of juist creativiteit kan stimuleren, en kun je gericht zoeken naar medewerkers die dit natuurlijke talent meebrengt.


Bouwen aan een evenwichtige teamcultuur

Een team heeft vaak een bepaalde cultuur die wordt beïnvloed door persoonlijke waarden, onbewuste loyaliteiten en de gedeelde historie van teamleden. Door de teamcultuur systemisch in kaart te brengen, kun je achterhalen welke waarden en normen belangrijk zijn en waar deze misschien wat eenzijdig zijn.

 

Voor het aantrekken en betrekken van medewererks betekent dit dat je een kandidaat kunt zoeken die deze cultuur begrijpt en waardeert, maar die ook nieuwe perspectieven toevoegt. Dit draagt bij aan diversiteit in denkstijlen en gedragingen, wat kan helpen om het team te verrijken en innovatiever te maken.


"If you put good people in bad systems, you get bad results. You have to water the flowers you want to grow.”
Stephen Covey